2015. október 28.

A számítógép karbantartása - Gépház és billentyűzet takarítás


Ahogy ígértem, csináltam egy bejegyzést a számítógép belsejének (nem a winchester) karbantartásáról, pontosabban tisztításáról.


Kezdjük a gépházzal:

A kitisztításhoz szükségünk lesz teljesen tiszta, egyszer sem használt ecsetekre (egy falfestő 35 mm-es festéshez használatos és egy maximum nyolcas méretű kis ecsetre, amit bármelyik írószerben kapni) és némi papírtörlőre.

Aki esetleg nem tudná (kezdő), ez a gépház
Mielőtt bármibe belekezdenénk, fontos, hogy áramtalanítsuk a számítógépet! 

A gépház hátulján lennie kell két rögzítő csavarnak, amik a számítógép bal oldalát rögzítik. Szedjük ki a csavarokat, majd húzzuk kicsit hátra vagy billentsük le a gép oldalát (kinek mit kell). A leszedett oldal belsejét töröljük le egy ronggyal (lehet nedves is, de várjuk meg, hogy megszáradjon vagy töröljük le száraz ronggyal, mielőtt visszatesszük) és tegyük félre. Ezután a 8-as ecsettel úgy, ahogy a polcokról töröljük a port, fentről-lefelé nagyon finom, óvatos mozdulatokkal söpörjük le a port a számítógép belső részeiről. Ha megvan, akkor a falfestő ecsetünkkel söpörjük össze a gépház alján lévő port, majd papírtörlővel szedjük ki. 

35 mm festéshez használt ecset

Ilyen csíkhúzó ecseteket is használhatunk

Billentyűzet takarítása:

Jobbik esetben elég portalanítani, amit egy fújni is képes porszívóval, elektromos pumpával vagy egy hidegre állított hajszárítóval is megtehetünk. Szerintem ez nem igényel különösebb magyarázatot.

A rosszabbik eset az, amikor szét kell szednünk a klaviatúrát és belülről kitisztítani. Ez bizonyos időközönként szükséges, mert (ha a számítógép előtt eszünk) a morzsák, a por valamint a kezünkről távozó zsiradékok (hiába nem ettünk zsíros ételt vagy hiába mostuk meg utána a kezünket, az emberi testnek is vannak zsiradékai, illetve a különböző kézkrémeknek csakugyan) összegyűlnek a billentyűzet alatt és nem elég, hogy nem adnak túl szép látványt, de még nem is tesznek túl jót a klaviatúránknak, ahogy nekünk sem. Elvégre ebben az összegyűlt bandában ki tudja milyen bacik bujkálnak...
Kezdés előtt érdemes lefényképezni, vagy egy lapra leírni a billentyűk sorrendjét és elhelyezkedését. Ha megvan, akkor a gép hátuljából húzzuk ki a billentyűzet vezetékét. Ezután vegyünk kézbe egy körzőt vagy csavarhúzót és egyesével, óvatosan pattintsuk ki a billentyűket. Ha mind kint van akkor desztillált vizes (alaposan kicsavart!) ronggyal törölgessük ki a billentyűk helye alatti részt. Ezután mossuk meg a billentyűket is, majd mindent szárítsunk meg (ronggyal). Végül pedig legózzunk! ^.^


Csak úgy érdekességképp az alábbi videóban remekül látszik mi van akkor ha nem takarítjátok rendesen a billentyűzetet, valamint az is benne van, hogy NEM KELL kitakarítani:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése